OCCUPATIONAL NOISE LEVEL IN MECHANIZED AND SEMIMECANIZED HARVEST OF COFFEE FRUITS
Keywords:
coffee cultivation, mechanization, occupational risk.Abstract
Coffee cultivation has undergone significant changes, especially with regard to the mechanization process of the various existing operations that were previously carried out manually by the workers. It is observed that the intensification of mechanized activities can expose workers to noise levels capable of compromising their hearing health. In this sense, the objective of the present study was to determine the level of occupational noise in the activities of mechanized and semi-mechanized harvesting of coffee fruits and compare them with the limits of tolerance of the current legislation. The occupational noise level was determined considering the exposure of homogeneous groups, using an integrative meter for personal use, noise dosimeter, electromechanically calibrated and with field calibration. The results demonstrate that the noise levels found are above the limits allowed for an 8-hour working day. The highest observed level was 100.66 dB (A) in the sweeping operation with the blower equipment and the lowest level 89.05 dB (A) in the auxiliary activity of the selected collection equipment Vicon H3000. Harvesting activity with a portable mechanical stripper equipment showed a noise level 4.07% higher compared to harvesting with automotive harvester equipment.References
APARECIDO et al. Agrometeorological Models for Forecasting Coffee Yield. Agronomy Journal, Madison, WI, v. 109, n. 1, p. 249-258, jan. 2017.
BARBOSA, J. A.; SALVADOR, N.; SILVA, F. M. Desempenho operacional de derriçadores mecânicos portáteis, em diferentes condições de lavouras cafeeiras. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 9, n. 1, p. 129-132, 2005.
COSTA et al. Caracterização do perfil audiológico em trabalhadores expostos a ruídos ocupacionais. Estudos, Goiânia, v. 42, n. 3, p. 273-287, mai. 2015.
CUNHA, J. P. A. R; TEODORO, R. E. F. Avaliação do nível de potência sonora em derriçadeiras e pulverizadores motorizados portáteis utilizados em lavouras de café. Bioscience Journal, Uberlândia, v. 22, n. 3, p. 71-77, set. 2006.
CUNHA, J. P. B.; SILVA, F. M.; DIAS, R. E. B. A. Eficiência de campo em diferentes operações mecanizadas na cafeicultura. Coffee Science, Lavras, v. 11, n. 1, p. 76-86, jan. 2016.
GIAMPAOLI et al. Norma de Higiene Ocupacional. Procedimento Técnico. Avaliação da Exposição Ocupacional ao Ruído. NHO 01. São Paulo: Fundacentro, 2001. 37 p.
LIMA JÚNIOR et al. Nível de ruído emitido por conjunto trator recolhedora de café. Revista Agrarian, Dourados, v. 7, n. 25, p. 426-433, 2014.
MASSA et al. P300 in workers exposed to occupational noise. Brazilian Journal of Otorhinolaryngology, São Paulo, v. 78, n. 6, p. 107-112, nov. 2012.
SALES, R. S.; SILVA, F. M.; SILVA, F. C. Doses de ruídos a qual estão submetidos operadores de derriçadeiras portáteis de café. Coffee Science, Lavras, v. 10, n. 2, p. 169-175, abr. 2015.
SANT´ANA, D. Q.; ZANNIN, P. H. Ruído ocupacional em estações de ônibus – estudo de caso em estações tubo – Curitiba – Paraná – Brasil. Revista RA´EGA – O Espaço geográfico em Análise, Curitiba, v. 37, p.110-130, ago. 2016.
SANTINATO et al. Análise quali-quantitativa da operação de colheita mecanizada de café em duas safras. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 4, p. 495-505, out. 2014.
SANTINATO et al. Colheita mecanizada do café em lavouras de primeira safra. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 19, n. 12, p. 1215-1219, nov. 2015.
SANTOS, M.; ALMEIDA, A. Ruído e saúde ocupacional: consequências para além da hipoacusia. Revista Portuguesa de Saúde Ocupacional on line, v. 1, p. 1-3, 2016.
SILVA et al. Desempenho operacional da colheita mecanizada e seletiva do café em função da força de desprendimento dos frutos. Coffee Science, Lavras, v. 8, n. 1, p. 53-60, jan. 2013.
SZABÓ JÚNIOR, A. M. Manual de Segurança, Higiene e Medicina do Trabalho. 7ª ed. São Paulo, 2014, Reedel. 1093p.
TRABAQUINI et al. Uso da geotecnologia para caracterizar os cafezais no município de Londrina-PR, em relação à altimetria, declividade e tipo de solo. Engenharia Agrícola, Jabuticabal, v. 30, n. 6, p. 1136-1147, nov. 2010.
Downloads
Additional Files
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Os direitos autorais dos artigos publicados nesta revista pertencem aos autores, com os primeiros direitos de publicação pertencentes à revista. Como os artigos aparecem nesta revista com acesso aberto, eles podem ser usados livremente, com as devidas atribuições, em aplicativos educacionais e não comerciais.