Growth initial Conilon Coffee Under water defiCit in soil

Authors

  • Rogério Rangel Rodrigues Universidade Federal de Lavras (UFLA)
  • Samuel Cola Pizetta Universidade Federal de Lavras (UFLA)
  • Nicolly Kalliliny Cavalcanti Silva Universidade Federal de Lavras (UFLA)
  • Wilian Rodrigues Ribeiro Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Espírito Santo (CCA-UFES)
  • Edvaldo Fialho dos Reis Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Espírito Santo (CCA-UFES)

Keywords:

Coffea canephora, water stress, development

Abstract

The growth conilon coffee (Coffea canephora Pierre ex A. Froehner) can be influenced significantly by reducing the available water in the soil, especially during its early development. Thus, the objective was to evaluate the influence of soil water deficit on the initial development of the conilon coffee Robusta Tropical cultivar in different water availability. The experiment was carried out in a greenhouse of Agricultural Sciences Center of the Federal University of Espírito Santo, in Alegre, ES, consisting of four treatments (100, 50, 30 and 10% of available soil water) in a completely randomized design with four replicates. After one hundred and twenty days, the variables were: rate of growth in biomass, growth rate in height, growth rate in leaf area and stem growth rate. The results showed that the growth rate on biomass growing and stem height at conilon coffee decreased linearly with the reduction of available water in the soil. The highest growth rate in leaf area were obtained in 84.76 % of the water available in the soil.

Author Biographies

Rogério Rangel Rodrigues, Universidade Federal de Lavras (UFLA)

Engenheiro Agrônomo e Mestre em Produção Vegetal.

Samuel Cola Pizetta, Universidade Federal de Lavras (UFLA)

Engenheiro Agrônomo. Mestrando em Recursos Hídricos em Sistemas Agrícolas (UFLA).

Nicolly Kalliliny Cavalcanti Silva, Universidade Federal de Lavras (UFLA)

Engenheira Agrônoma. Mestranda em Recursos Hídricos em Sistemas Agrícolas (UFLA).

Wilian Rodrigues Ribeiro, Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Espírito Santo (CCA-UFES)

Graduando em agronomia pelo CCA-UFES.

Edvaldo Fialho dos Reis, Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal do Espírito Santo (CCA-UFES)

Professor do CCA-UFES

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Published

2016-03-22

How to Cite

RODRIGUES, R. R.; PIZETTA, S. C.; SILVA, N. K. C.; RIBEIRO, W. R.; DOS REIS, E. F. Growth initial Conilon Coffee Under water defiCit in soil. Coffee Science - ISSN 1984-3909, [S. l.], v. 11, n. 1, p. 33–38, 2016. Disponível em: https://coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/958. Acesso em: 21 apr. 2024.

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