Impact of weedcontrol on amf propagules and mycorrhization of coffee trees

Authors

  • Rogério Melloni Universidade Federal de Itajubá (Unifei)
  • Emilienne Margueritte Silve Universidade Federal de Itajubá (Unifei)
  • Maria Inês Nogueira Alvarenga Universidade Federal de Itajubá (Unifei)
  • Eliane Guimarães Pereira Melloni Universidade Federal de Itajubá (Unifei)
  • Elifas Nunes de Alcântara Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, Centro Tecnológico de Pesquisa do Sul de Minas, Centro Tecnológico de Pesquisa do Sul de Minas. Centro Tecnológico de Pesquisa do Sul de Minas

Keywords:

Coffea arabica, arbuscular mycorrhizal fungus, agricultural sustainability, weed plants, herbicides

Abstract

The maintenance of a diverse and active community of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) in the agricultural ecosystem is important for the sustainability of agro-systems such as coffee. This study aimed to evaluate the effect of different techniques of weed control applied in inter row the coffee plants, on the occurrence of arbuscular mycorrhizal fungi propagules, and consequently mycorrhization. This evaluation was carried out in a coffee plantation, at the Experimental Farm ofAgricultural Research Company of Minas Gerais (Epamig) in São Sebastião do Paraíso (MG). The tecnhiques of weed control were: 1) mower, 2) coffee tandem disk harrow, 3) rotary tiller, 4) pre and 5) post-emergence herbicide utilization, 6) manual hoe and 7) no weed control. The attributes evaluated were: intensity and mycorrhizal colonization, total and active length of mycelium in the soil, density and diversity of AMF spores. Among the weed control techniques applied to inter row the coffee plants, manual hoe, mover and coffee tandem disk harrow were the most favorthe maintenance of AMF propagules and mycorrhization of plants, contrary to the use of pre-emergence herbicide.

Author Biographies

Rogério Melloni, Universidade Federal de Itajubá (Unifei)

Universidade Federal de Itajubá (Unifei), Instituto de Recursos Naturais. 

Link Lattes: http://lattes.cnpq.br/4576573849504887

Emilienne Margueritte Silve, Universidade Federal de Itajubá (Unifei)

Universidade Federal de Itajubá (Unifei), Instituto de Recursos Naturais. 

Link Lattes: http://lattes.cnpq.br/1570244413109634

Maria Inês Nogueira Alvarenga, Universidade Federal de Itajubá (Unifei)

Universidade Federal de Itajubá (Unifei), Instituto de Recursos Naturais. 

Link Lattes: http://lattes.cnpq.br/1593126558438262

Eliane Guimarães Pereira Melloni, Universidade Federal de Itajubá (Unifei)

Universidade Federal de Itajubá (Unifei), Instituto de Recursos Naturais. 

Link Lattes: http://lattes.cnpq.br/3638707482800002

Elifas Nunes de Alcântara, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, Centro Tecnológico de Pesquisa do Sul de Minas, Centro Tecnológico de Pesquisa do Sul de Minas. Centro Tecnológico de Pesquisa do Sul de Minas

Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais, Centro Tecnológico de Pesquisa do Sul de Minas, Centro Tecnológico de Pesquisa do Sul de Minas.
Centro Tecnológico de Pesquisa do Sul de Minas


Link Lattes: http://lattes.cnpq.br/7971629945940912

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Published

2017-06-04

How to Cite

MELLONI, R.; SILVE, E. M.; ALVARENGA, M. I. N.; MELLONI, E. G. P.; DE ALCÂNTARA, E. N. Impact of weedcontrol on amf propagules and mycorrhization of coffee trees. Coffee Science - ISSN 1984-3909, [S. l.], v. 12, n. 2, p. 207–215, 2017. Disponível em: https://coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1229. Acesso em: 11 nov. 2024.

Issue

Section

Articles