Waste of drying coffee beans as a substrate alternative in coffee conilon seedlings

Authors

  • Caroline Merlo Meneghelli Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- campus Santa Teresa
  • Paola Alfonsa Vieira Lo Monaco Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- campus Santa Teresa
  • Ismail Ramalho Haddade Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- campus Santa Teresa
  • Lorena Aparecida Merlo Meneghelli Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- campus Santa Teresa
  • Marcelo Rodrigo Krause Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- campus Santa Teresa

Keywords:

Moinha, growth, Coffea canephora

Abstract

Among the various wastes generated during the coffee in the mountainous region of the Espiríto Santo state, “moinha” stands out from graim during. Because of their nutritional potential and the need have properly in the environment, it is aimed, with this work, evaluate the use of the different concentrations of the moinha as alternative substrate for vegetative development Conilon coffee seedlings. Was used a randomized block design, with four replicates, with split plot in the time. Different substrates were allocated in the plot (T1: soil + cattle manure at a ratio of 3: 1; T2: 10% moinha + soil; T3: 20% moinha + soil, T4: 30% moinha + soil and T5: 40% moinha + soil) and, in the subplots, the different ages of evaluation (60, 82, 104 and 126 days after planting). Variables such as changes in height, stem diameter, crown diameter, number of leaves and fresh and dry matter of root and shoot were submitted to ANOVA, F test hair, and as media, compared hair test Dunnet (α = 0.05). The use of the conventional substrate can be replaced hair by the substrate containing 10% moinha without there be difference in plant height as well as in dry and fresh matter shoot, what demonstrates it potential use as for the alternative substrate for producing seedlings.

Author Biographies

Caroline Merlo Meneghelli, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- campus Santa Teresa

Graduanda em Agronomia pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- campus Santa Teresa

Paola Alfonsa Vieira Lo Monaco, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- campus Santa Teresa

Engenheira Agrícola, Mestre e Doutora em Engenharia Agrícola pela Universidade Federal de Viçosa. Professora do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo – campus Santa Teresa

Ismail Ramalho Haddade, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- campus Santa Teresa

Engenheiro Agrônomo, Mestre em Zootecnia pela Universidade Federal de Viçosa e Doutor em Produção Animal pela Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro. Professor do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo – campus Santa Teresa

 

Lorena Aparecida Merlo Meneghelli, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- campus Santa Teresa

Graduanda em Agronomia pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- campus Santa Teresa

Marcelo Rodrigo Krause, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- campus Santa Teresa

Graduando em Agronomia pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Espírito Santo- campus Santa Teresa

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Published

2016-07-15

How to Cite

MENEGHELLI, C. M.; LO MONACO, P. A. V.; HADDADE, I. R.; MENEGHELLI, L. A. M.; KRAUSE, M. R. Waste of drying coffee beans as a substrate alternative in coffee conilon seedlings. Coffee Science - ISSN 1984-3909, [S. l.], v. 11, n. 3, p. 329–334, 2016. Disponível em: https://coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1086. Acesso em: 5 dec. 2024.

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