Selection of clones robusta coffee with production potential in area of Zona da Mata-MG

Felipe Lopes da Silva, Juliana Costa de Rezende, Fernanda Cupertino Rodrigues, Leila Caroline Toledo Cortez Soles, Vanessa Vitoriano Pereira, Marcelo Ribeiro Malta

Abstract


The objective was to select superior clones as agronomic traits and caffeine content of the grains of Coffea canephora through appropriate biometric procedures, to compose a base population to growing in Minas Gerais state conditions. Thus, we evaluated 69 clones of C. canephora var. kouilouensis and 46 clones from C. canephora var. robusta, belonging to the Germplasm Bank of Epamig/UFV. The populations under study shows genetic variability. The selection of clones kouillou favor a gain above the overall average genotypic test 3%; 2.6%, 2.1%, 5.6%, 8.2% and 20.7%, respectively, for the characteristics vegetative vigor of plants, plant height average, diameter of plants average, diameter of the stems average, fruit size and yield. For robust clones the observed gains are: 0.7%; 4.1%; 2.8%; 3.6%, 1.5% and 21.6%, respectively, for the same characteristic measured above. Based on the desired agronomic traits, which presented lower levels of caffeine, the selected clones are 3013, 207, 303, 2029, 3036, 2014, 306 and 3015 for the kouillou group, and 101, 1028, 106 for the robust group,  which will be used to compose a base population for the growing conditions in Minas Gerais.


Keywords


Coffea canephora; breeding; BLUP; index selection

References


ABRAHÃO, S. A. et al. Compostos Bioativos em café integral e descafeinado e qualidade sensorial da bebida. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.43, n.12, p.1799-1804, 2008.

AGUIAR, A.T.E. et al. Diversidade química de cafeeiros na espécie Coffea canephora. Bragantia, v.64, n.4, p.577-582, 2005.

ALI, M. M. et al. Determination of caffeine in some Sudanese beverages by High Performance Liquid Chromatography. Pakistan Journal of Nutrition, v.11, n.4, p. 336-342, 2012.

BRASIL. Portaria nº 377, de 26 de abril de 1999. Regulamento técnico para fixação de identificação e qualidade de café torrado em grão e café torrado e moído. Diário Oficial da União, Brasília, n. 80, p. 22, 29 abr. 1999. Seção 1.

CARVALHO, A.; MÔNACO, L. C.; FAZUOLI, L. C. Melhoramento do café XL: estudos de progênies e híbridos de café Catuaí. Bragantia, v. 38, n. 22, p. 202-216, 1979.

CHIORATO, A. F. et al. Prediction of Genotypic Values and Estimation of Genetic Parameters in Common Bean. Brazilian Archives of Biology and Technology, v.51, n.3, p.465-472, 2008.

CONAB. Acompanhamento da Safra Brasileira Café Safra 2014. Terceiro levantamento, set. 2014/ Companhia Nacional de Abastecimento. Brasília: Conab, 2014. Disponível em http://www.conab.gov.br/OlalaCMS/uploads/arquivos/14_09_16_08_47_43_boletim_setembro_2014.pdf Acesso em 22 set. 2014.

COSTA, M. M. et al. Ganho genético por diferentes critérios de seleção em populações segregantes de soja. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 39, n. 11, p. 1095-1102, nov. 2004.

CRUZ, C. D.; REGAZZI, A. J.; CARNEIRO, P. C. S. Modelos biométricos aplicados ao melhoramento genético. Viçosa: Ed. UFV, 2004. 480p.

CRUZ, C. D. Programa GENES: estatística experimental e matrizes. Viçosa: Ed. UFV, 2006. 285p.

ESQUIVEL, P.; JIMÉNEZ, V. M. Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International, v. 46, n. 2, p. 488-495, 2012.

FERRÃO, R. G. et al. F. Parâmetros genéticos em café Conilon. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 43, p. 61-69, 2008.

FERREIRA, A. et al. Seleção simultânea de Coffea canephora por meio da combinação de análise de fatores e índices de seleção. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.40, p.1189-1195, 2006.

FURLANI, R. C. M. et al. Estimation of variance components and prediction of breeding values in rubber tree breeding using the REML/BLUP procedure. Genetics and Molecular Biology, v. 28, n. 2, 271-276, 2005.

GONÇALVES, G.M. et al. Seleção e herdabilidade na predição de ganhos genéticos em maracujá-amarelo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 42, n. 1, p. 193-198, 2007.

HENDERSON, C. R. Applications of linear models in animal breeding. Ontario: Unviersity of Guelph, 1984. 462 p.

LEITE, M.S.O.; PETERNELLI, L.A.; BARBOSA, M.H.P. Effects of plot size on the estimation of genetic parameters in sugarcane families. Crop Breeding and Applied Biotecnology, v.6, p.40-46, 2006.

LEITE, M.S. de O et al. Sample size for full-sib family evaluation in sugarcane. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 44, n. 12, p. 1562-1574, 2009.

LI, S.; BERGER, J.; HARTLAND, S. UV spectrophotometric determination of theobromine and caffeine in cocoa beans. Analytica Chimica Acta, v.232, p.409-412, 1990.

MARCUCCI, C. T. et al. Teores de trigonelina, ácido 5-cafeoilquínico, cafeína e melanoidinas em cafés solúveis comerciais brasileiros. Química Nova, v. 36, n.4, p. 544-548, 2013.

MULAMBA, N. N.; MOCK, J. J. Improvement of yield potential of the Eto Blanco maize (Zea mays L.) population by breeding for plant traits. Egypt Journal of Genetics and Cytology, v. 7, p. 40-51, 1978.

PETEK, M. R. et al. Seleção de progênies de Coffea arabica com resistência simultânea à mancha aureolada e à ferrugem alaranjada. Bragantia, v. 65, n. 1, 2006.

PETEK, M.R. et al.Correlações e Análise de Trilha entre Reação à Cercosporiose e outras Variáveis em progênies de café arábica. In: Simpósio de Pesquisa Cafés do Brasil 5., 2007, Águas de Lindóia. Resumos expandidos... Águas de Lindóia: Embrapa Café, 2007. (CD-Room).

REISSIG, C. J.; STRAIN, E. C.; GRIFFITHS, R. R. Caffeinated energy drinks - A growing problem. Drug and Alcohol Dependence, v. 99, n. 1-3, p. 1-10, 2009.

RESENDE, M.D.V. Software SELEGEN-REML/BLUP: sistema estatístico e seleção genética computadorizada via modelos lineares mistos. Colombo: Embrapa Florestas, 2007a. 359p.

RESENDE, M.D.V. Matemática e estatística na análise de experimentos e no melhoramento genético . Colombo: Embrapa Florestas, 2007b. 560p.

RESENDE, M.D.V, DUARTE, J.B. Precisão e controle de qualidade em experimentos de avaliação de cultivares. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v.37, p. 182-194, 2007.

RODRIGUES, W.N. et al. Estimativa de parâmetros genéticos de grupos de clones de café conilon. Coffee Science, v. 7, n. 2, p. 177-186, 2012.

SANTOS, F. S. et al. Predição de ganhos genéticos por índice de seleção na população de milho-pipoca UNB-2U sob seleção recorrente. Bragantia, v. 66, n. 3, p. 389-396, 2007.




DOI: http://dx.doi.org/10.25186/cs.v10i4.938

Refbacks

  • There are currently no refbacks.