Quality of harvest mechanical of coffee fallen on the ground

Tiago de Oliveira Tavares, Felipe Santinato, Rouverson Pereira da Silva, Murilo Aparecido Voltarelli, Carla Segatto Strini Paixão, Roberto Santinato

Abstract


The harvest of coffee fallen on the ground is essential to reduce the losses that occurred naturally or because of the crop plant. The objective was to evaluate the operational quality of a mechanized set of coffee harvest on the soil, using the statistical process control. The evaluation of operational quality was reflected in sampling grid of 27 points, spaced 10 m in coffee row. The operation was performed in crop with load pending 90.0 ben bags of coffee. ha-1, with 15.3 ben bags of coffee. ha-1 in the soil. It was used as treatments, three rotations of PTO (444; 540 and 630 rpm), statistically distributed with nine replications. We evaluated the composition of the first material found in the soil, the amount of coffee remaining after the operation of the harvester, the collecting efficiency and the separation efficiency coffee and debris inside the machine. It was found that the amount of material to be collected may have a high variability in the distribution. The amount of this coffee in this material shows high variability, affecting the ability of gathering and separation of the machine. The increase in rotation of the PTO harvester does not increase the efficiency of gathering, but improves the separation efficiency of the coffee inside the machine.


Keywords


Harvester; Coffea arabica; statistical process control

References


ACOCK AC (2008) Descriptive statistics and graphs for one variable. In: ACOCK AC (ed) A gentle introduction to stata. 1rd edn. Stata Corp. Texas, pp 83-107.

BARROS F.F.; MILAN M. Operational quality of sugar cane planting. Bragantia, Campinas, v. 69, n. 1, p. 221-229. 2010.

CASSIA M.T.; SILVA R.P.; CHIODEROLI C.A; NORONHA R.H.F.; SANTOS E.P. Quality of mechanized coffee harvesting in circular planting system. Ciênc Rural, Rio Grande do Sul, v. 43, n. 1, p. 28-34. 2013.

DAVIS, A.P.; GOVAERTS, R.; BRIDSON, D.M.; STOFFELEN, P. An annotated taxonomic conspectus of the genus Coffea (Rubiaceae). Botanical Journal of the Linnean Society, London, v. 152, n. 4, p. 465-512, Dec. 2006.

FERNANDES, A.L.T.; SANTINATO, F.; SANTINATO, R. Utilização da subsolagem na redução da compactação do solo para produção de café cultivado no cerrado mineiro. Enciclopédia Bioesfera, Centro Científico Conhecer, Goiânia, v.8, n.15; p. 1648, 2012.

MILAN, M.; FERNANDES, R.A.T. Qualidade das operações de preparo do solo por controle estatístico de processo. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 59, n. 2, p. 261-266, 2002.

MONTGOMERY, D.C. Control charts for variables. In: MONTGOMERY D.C. (ed) Introduction to statistical quality control, Arizona: 6rd edn. Wiley, 2009. p. 226-268.

OLIVEIRA, E.; SILVA, F.M.; SALVADOR, N.; FIGUEIREDO, C.A.P. Influência da vibração das hastes e da velocidade de deslocamento da colhedora no processo de colheita mecanizada do café. Engenharia Agrícola, v. 27, n. 3, p.714-721, set./dez. 2007.

SANTINATO, F.; SILVA, R.P.; RUAS, R.A.A.; CASSIA, M.T.; SANTINATO, R. Comparação entre o custo da colheita manual e mecanizada de uma a seis passadas da colhedora. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 39, Poços de Caldas. Trabalhos apresentados... Poços de Caldas: MAPA/PROCAFÉ, 2013. p.195-198.

SANTINATO, F.; SILVA, R.P.; CASSIA, M.T.; SANTINATO, R. Análise quali-quantitativa da operação de colheita mecanizada de café em duas safras. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 4, p. 495-505, 2014.

SANTINATO, F. RUAS, R.A.A.; SILVA, R.P.; CARVALHO FILHO, A.; SANTINATO, R. Número de operações mecanizadas na colheita do café. Ciência Rural, 2015.

SILVA, F. C.; SILVA, F.M.; SILVA, A.C.; BARROS, M.M.; PALMA, M.A.Z. Desempenho operacional da colheita mecanizada e seletiva do café em função da força de desprendimento dos frutos. Coffee Science, Lavras, v. 8, n. 1, p. 53-60, 2013a.

SILVA, F. C.; SILVA, F.M.; ALVES, M.C.; BARROS, M.M.; SALES, R.S. Comportamento da força de desprendimento dos frutos de cafeeiro ao longo do período de colheita. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 2, p. 468-474, mar./abr. 2010.

SILVA, F.M.; SALVADOR, N.; RODRIGUES, R.F.; TOURINO, E.S. Avaliação da colheita do café totalmente mecanizada. Engenharia Agrícola, v.23, n.2, p.309-315, 2003.

SILVA, F. M.; SOUZA, Z.M.; ARRÉ, T.J.; JUAN, R.S.; OLIVEIRA, E. Avaliação da colheita mecanizada do café com o uso do ethephon. Coffee Science, Lavras, v.1, n. 1, p. 1-6, abr./jun. 2006.

TOLEDO, A.; SILVA, R. P.; FURLANI, C. E. A. Quality of cut and basecutter blade configuration for the mechanized harvest of green sugarcane. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 70, n. 6, p. 384-389, 2013.




DOI: http://dx.doi.org/10.25186/cs.v10i4.936

Refbacks

  • There are currently no refbacks.