Quality or operation of harvesting of coffee at two crops

Felipe Santinato, Rouverson Pereira da Silva, Marcelo Tufaile Cassia, Roberto Santinato

Abstract


The mechanized harvest of coffee is a technology used in many coffee plantations in order to increase the efficiency, reduce the time spent and reduce the cost of operation. To ensure that the harvest has good results are necessary the adequate regulation of the rods vibration of the machine as a function of variety, productivity, stage of maturity of the fruits and the conditions under which farming of coffee. This study aimed to evaluate the mechanized harvest of coffee (Coffea arabica L.), analyzing the behavior of two sides of the machine under two frequencies of vibration of rods in high and low production crops. The evaluations were performed in Patos de Minas (Minas Gerais State, Brazil), in farm with coffee´s cultivars Red Catucaí arranged in circular planting, beig sampled 40 plots in a factorial (2 x 2). Were used a Jacto KTR harvester working with 750 and 950 rpm frequency. It follows that for the year with negative biannuality the right side of the machine harvested 35% more than the left side. The use of the greatest vibration didn´t increase the collection efficiency and led to a higher defoliation by 14% the vibrating operation with less intensity. For high crop year the left side of the machine let more than 48% coffee on the ground than the right side and the different frequencies of vibration, the higher promoted more efficiency in harvest efficiency without increase damage in the plants.


Keywords


Coffea arabica L; harvesting loses; rod vibration

References


BARBOSA, J. A.; SALVADOR, N.; SILVA, F. M. Desempenho operacional de derriçadores mecânicos portáteis, em diferentes condições de lavouras cafeeiras. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v.9, n.1, p. 129-132, 2005.

CASSIA, M.T.; SILVA, R.P.; CHIODEROLLI, R.H.F.N.; SANTOS, E.P. Quality of mechanized coffee harvesting in circular planting system. Ciência Rural, Santa Maria, v. 43, n.1, p.28-34, 2013.

FERNANDES, A.L.T.; PARTELLI, F.L.; BONOMO, R.; GOLYNSKI, A. A moderna cafeicultura dos cerrados brasileiros. Pesquisa Agropecuária Tropical, Goiânia, v. 42, n. 2, p. 231-40, 2012.

MATIELLO, J. B.; SANTINATO, R.; GARCIA, A. W. G.; ALMEIDA, S. R.; FERNANDES, D. R. Cultura de café no Brasil: Novo Manual de Recomendações. Rio de Janeiro e Varginha: MAPA/PROCAFÉ, 2010. 542 p.

MILAN, M.; FERNANDES, R. A. T. Qualidade das operações de preparo do solo por controle estatístico de processo. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 59, n.2, p. 261-266, 2002.

OLIVEIRA, E.; SILVA, F, M.; SALVADOR, N.; SOUZA, Z. M; CHALFOUN, S. M.; FIGUEIREDO, C. A. P. Custos operacionais da colheita mecanizada do cafeeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 42, n. 06, p. 827-31, 2007a.

OLIVEIRA, E.; SILVA, F.M.; SALVADOR, N.; FIGUEIREDO, C.A.P. Influência da vibração das hastes e da velocidade de deslocamento da colhedora no processo de colheita mecanizada do café. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 27, n. 03, p. 714-21, 2007b.

OLIVEIRA, E.; SILVA, F.M.; SALVADOR, N.; SOUZA, Z.M.; FIGUEIREDO, C.A.P. Influência da colheita mecanizada na produção cafeeira. Ciência Rural, Santa Maria v.37, n. 05, p. 1466-1470, 2007c.

REIS, T. H. P.; SOARES, T. L.; GUIMARÃES, G. P. T. Informações úteis no planejamento e no gerenciamento da atividade cafeeira. Informe Agropecuário, v. 29, n. 247, p.112-27, 2008.

SANTINATO, F.; SILVA, R.P.; RUAS, R.A.A.; CASSIA, M.T.; SANTINATO, R. Comparação entre o custo da colheita manual e mecanizada de uma a seis passadas da colhedora. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PESQUISAS CAFEEIRAS, 39, Poços de Caldas. Resumos... Poços de Caldas: MAPA/PROCAFÉ, 2013. p.195-98.

SANTINATO, R.; FERNANDES, A. L. T.; FERNANDES, D. R. Irrigação na cultura do café. 2. ed. Belo Horizonte: O Lutador, 2008. 474p.

SILVA, F. M.; SOUZA, Z. M.; ARRÉ, T. J.; JUAN, R. S. OLIVEIRA E. Avaliação da colheita mecanizada do café com o uso do ethephon. Coffee Science, Lavras, v. 1, n. 1, p. 1-6, 2006.

SILVA, F.M.; SALVADOR, N.; RODRIGUES, R.F.; TOURINO, E.S. Avaliação da colheita do café totalmente mecanizada. Engenharia Agrícola, Jaboticabal v. 23, n. 02, p.309-15, 2003.

SILVA,,F.C.; SILVA, F.M.; SILVA, A.C.; BARROS, M.M.; PALMA, M.A.Z. Desempenho operacional da colheita mecanizada e seletiva do café em função da força de desprendimento dos frutos. Coffee Science, Lavras, v.8, n.1, p.53-60, 2013.

SOUZA, C. M. A.; QUEIROZ, D. M.; RAFULL, L. Z. L. Derriçadora portátil na colheita total e seletiva de frutos do cafeeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 11, p. 1637-42, 2006.

TOLEDO, A.; TABILE, R.A.; SILVA, R.P.; FURLANI, C.E.A.; MAGALHÃES, S.C.; COSTA, B.O. Caracterização das perdas e distribuição de cobertura vegetal em colheita mecanizada de soja. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 28, n. 04, p.710-19, 2008.




DOI: http://dx.doi.org/10.25186/cs.v9i4.737

Refbacks

  • There are currently no refbacks.