ECONOMIC ANALYSIS OF A PRODUCTIVE UNIT OF FAMILY-BASED ORGANIC COFFEE

Hélio Orlando Menegueli, Jéferson Luiz Ferrari, Haloysio Mechelli de Siqueira, Ringo Souza Batista

Abstract


The objective of this study was to analyze the economic analysis of a family-based organic coffee production unit, called Rossmann Grange, located in the municipality of Santa Maria de Jetibá/ES, Brazil, certified organic since 2001 using the records of cost and production for the period from 2006 to 2016. The following indicators were evaluated: total operational cost; net operating income; profit and cost ratio. The results obtained were: total operating cost of R $ 476.14/bag; net operating income of R$ 3,022.66/ha; index operating cost benefit of 1.27; and profitability of the invested capital of 26.53%.

Keywords


Economic viability; Organic coffee growing; Family farming

Full Text:

PDF

References


CAIXETA, G. Z. T.; TEIXEIRA, S. M.; SINGULANO FILHO, G. Viabilidade econômica, eficiência e sustentabilidade da cafeicultura familiar na Zona da Mata de Minas Gerais. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 6, Vitória. Anais... Brasília: Embrapa Café, 2009.

COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO - CONAB. A Cultura do Café: análise dos custos de produção e da rentabilidade nos anos-safra 2008 a 2017. 2016. Disponível em: www.conab.gov.br/index.php/institucional/publicacoes/compendio-de-estudos-da-conab/item/7010-compendio-de-estudos-da-conab-v12-a-cultura-do-cafe-analise-dos-custos . Acesso em: 22 jan. 2017.

INSTITUTO CAPIXABA DE PESQUISA, ASSISTÊNCIA TÉCNICA E EXTENSÃO RURAL – INCAPER. Cafeicultura. Vitória, 2017. Disponível em: . Acesso em: 14 de Jan. 2018.

______. 2017a. Disponível em: . Acesso em: 14 de Jan. 2018.

MATSUNAGA, M.; BEMELMANS, P. F.; TOLEDO, P. E. N de. Metodologia de custo de produção utilizada pelo IEA [Brasil]. Agricultura em São Paulo (Brasil). v. 23 (1) p. 123-139, 1976.

SIQUEIRA, H. M. Transição agroecológica e sustentabilidade dos agricultores familiares. Vitória: EDUFES, 2014. 170p.

SOUZA, R. C.; GALEANO, E. A. V. Análise espacial da produtividade da cafeicultura no Espírito Santo nos anos 2011-2016. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E TECNOLÓGICA (SICT) DO INCAPER, 2. 2017. JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, DESENVOLVIMENTO TECNOLÓGICO E INOVAÇÃO DO IFES, 12. 2017. Colatina, ES: IFES; Incaper, 2017.




DOI: http://dx.doi.org/10.25186/cs.v14i2.1562

Refbacks

  • There are currently no refbacks.