EARLY GROWTH OF COFFEE PLANTS AND SOIL FERTILITY PROPERTIES IN RESPONSE TO COFFEE HUSK APPLICATION

José Ricardo Mantovani, Deyvid Wilker de Paula, Tiago Teruel Rezende, Adriano Bortolotti da Silva, Paula Cristina Castro Andrade, Paulo Roberto Corrêa Landgraf

Abstract


Coffee processing generates large amounts of husk, which can be used as organic fertilizer if technical criteria are considered. This study investigated the effect of coffee husk, applied to or incorporated into the soil, on soil fertility properties, early crop growth and nutrient accumulation in coffee plants. The experiment analyzed coffee plants in a greenhouse in pots, in randomized blocks, in a 5x2 factorial arrangement plus a control treatment, with four replicates. The treatments consisted of the combination of five coffee husk rates (3.5; 7; 14; 28, and 56 t ha-1), applied in two forms: spread on the surface or incorporated into the soil, plus the control treatment, without husk application. Portions of 7 dm3 soil were blended with lime, phosphate fertilizer, as well as coffee husk rates in the treatments with residue incorporation, and incubated for 30 days. Thereafter, one coffee seedling per plot was planted, the coffee husk rates were applied on the soil surface for the treatments without residue incorporation, and the plants were left to grow for 180 days. Coffee husk applied to or incorporated into the soil surface increases the K and organic matter contents of the soil, intensifies the early growth of coffee plants and accelerates N and K accumulation in the plant shoots. The application of coffee husk on the surface is more indicated than its incorporation into the soil, and the best rate at coffee planting is equivalent to 20 t ha-1.

Keywords


Coffea arabica, organic fertilization, organic waste, nutrient, potassium.

Full Text:

PDF

References


ASSIS, A. M. et al. Cultivo de orquídea em substratos à base de casca de café. Bragantia, Campinas, v. 70, n. 3, p. 544-549, Apr/June. 2011.

BARBOSA, J. C.; MALDONADO JÚNIOR, W. Experimentação agronômica e AgroEstat: sistema para análises estatísticas de ensaios agronômicos. Jaboticabal: Multipress, 2015. 396p.

CAMARGO, O. A. et al. Métodos de análise química, mineralógica e física de solos do Instituto Agronômico de Campinas. Campinas: Instituto Agronômico, 2009. 77p. Boletim Técnico, 106.

CARMO, D. L.; LIMA, L. B.; SILVA, C. A. Soil fertility and electrical conductivity affected by organic wastes and nutriente inputs. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 40. 2016.

CARVALHO, P. L. O. et al. Sticky coffee hull silage on the feeding of growing and finishing pigs. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, v. 40, n. 2, p. 343-351, Feb. 2011.

COMISSÃO DE FERTILIDADE DO SOLO DO ESTADO DE MINAS GERAIS - CFSEMG. Recomendações para o uso de corretivos e fertilizantes em Minas Gerais, 5ª aproximação. Viçosa: Ed. UFV, 1999. 359p.

COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO. Acompanhamento da safra brasileira café safra 2017: quarto levantamento, dezembro/2017. Brasília, 2017.

DAMATTO JUNIOR, E. R. et al. Alterações em propriedades de solo adubado com doses de composto orgânico sob cultivo de bananeira. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 28, n. 3, p. 546-549, Sept/Dec. 2006.

FERNANDES, A. L. T. et al. Redução da adubação mineral do cafeeiro arábica com a utilização de palha de café. Coffee Science, Lavras, v. 8, n. 3, p. 324-336, July/Sept. 2013.

FIDALSKI, J.; CHAVES, J. C. D. Resposta do cafeeiro (Coffea arabica L.) IAPAR-59 à aplicação superficial de resíduos orgânicos em um latossolo vermelho distrófico típico. Coffee Science, Lavras, v. 5, n. 1, p. 75-86, Jan/Apr. 2010.

GARCIA, L. R. P.; BIANCHI, V. L. D. Capacidade antioxidante em resíduos da indústria cafeeira. Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 18, n. 4, p. 307-313, Oct/Dec. 2015.

HIGASHIKAWA F. T.; SILVA, C. A.; BETTIOL, W. Chemical and physical properties of organic residues. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 34, n. 5, p. 1743-1752, 2010.

MATIELLO, J. B. et al. Cutura do café no Brasil: manual de recomendações. Rio de Janeiro; Varginha: Fundação PROCAFÉ, 2010. 542p.

MENEGHELLI, C. M. et al. Resíduo da secagem dos grãos de café como substrato alternativo em mudas de café conilon. Coffee Science, Lavras, v. 11, n. 3, p. 329-334, July/Sept. 2016.

OLIVO, P. M. et al. Assessing the nutritional value of agroindustrial co-products and feed through chemical composition, in vitro digestibility, and gas production techinique. Acta Scientiarum Animal Sciences, Maringá, v. 39, n. 3, p. 289-295, July/Sept. 2017.

PESSOA, R. S. et al. Solubilization of potassium from alternative rocks by humic and citric acids and coffee husk. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 39, n. 6, p. 553-564, Nov/Dec. 2015.

PINHEIRO, G. L.; SILVA, C. A.; LIMA, J. M. Soluble carbon in oxisol under the effect of organic residue rates. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 38, n. 3, p. 810-820, May/June. 2014.

RAIJ, B. V. et al. (Ed.). Recomendações de adubação e calagem para o Estado de São Paulo. 2 ed. rev. atual. Campinas: Instituto Agronômico/Fundação IAC, 1997. 285p. Boletim Técnico, 100.

RAIJ, B. V. et al. Análise química para avaliação da fertilidade de solos tropicais. Campinas: Instituto Agronômico, 2001. 285p.

SANTOS, C. C.; SOUZA, I. F.; ALVES, L. W. R. Efeitos de restos culturais de milho sobre o crescimento de plantas de cafeeiro (Coffea arabica L.). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 5, p. 991-1001, Sept/Oct. 2003.

SANTOS, F. S. et al. Adubação orgânica, nutrição e progresso de cercosporiose e ferrugem-do-cafeeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 43, n. 7, p. 783-791, July. 2008.

SATER, O. et al. Estudo comparativo de carbonização de resíduos agrícolas e florestais visando à substituição de lenha no processo de secagem de grãos de café. Revista Ceres, Viçosa, v. 58, n. 6, p. 717-722, Nov/Dec. 2011.

SILVA, F. C. Manual de análises químicas de solos, plantas e fertilizantes. 2ed. rev atual. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, 2009. 627p.

SILVA, V. M. et al. Estoques de carbono e nitrogênio e densidade do solo em sistemas de adubação orgânica de café conilon. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 39, n. 5, p. 1436-1444, Sept/Oct. 2015.

SODRÉ, G. A. et al. Extrato da casca do fruto do cacaueiro como fertilizante potássico no crescimento de mudas de cacaueiro. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 34, n. 3, p. 881-887, July/Sept. 2012.

SOUZA, G. S. et al. Soil phisico-hydraulic properties under organic conilon coffee intercropped with tree and fruit species. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 52, n. 7, p. 539-547, July. 2017.

SOUZA, H. A. et al. Uso fertilizante do subproduto da agroindústria processadora de goiabas. I – Atributos químicos do solo. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 36, n. 3, p. 713-724, July/Sept. 2014.

TEDESCO, M. J. et al. Análise de solo, plantas e outros materiais. 2.ed. Porto Alegre: Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 1995. 147p.

UYEDA, C. A. et al. Influence of vinasse application in hydraulic conductivity of three soils. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 33, n. 4, p. 689-698, July/Aug. 2013.

ZOCA, S. M. et al. Coffee processing residues as a soil potassium amendment. Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture, Isfahan, v. 3, n. 1, 155-165, Jan/Mar. 2014.




DOI: http://dx.doi.org/10.25186/cs.v13i3.1466

Refbacks

  • There are currently no refbacks.