PRODUCTION AND DEVELOPMENT OF FERTIGATED COFFEE PLANTS IN WESTERN REGION OF BAHIA

Marcelo Rossi Vicente, Everardo Chartuni Mantovani, André Luis Teixeira Fernandes, Julio Cesar Lima Neves, Santos Henrique Brant Dias, Edmilson Marques Figueredo

Abstract


This work was to evaluate the effects of different doses and fertigation parceling on the production and development of irrigated coffee drip in the Western Bahia region. He carried out the work on the farm White River Café, located in Barreiras - BA in coffee adults, approximately 3.5 years of age, Catuaí IAC 144. The experiment was conducted in a factorial 3 x 3, three levels of nitrogen and potassium fertilization (900/800, 600/500 and 300/250 kg ha-1 yr-1 N and K2O) in 3 monthly installments of fertigation (2, 4 and 8 times). The variables in the experiment were: productivity, growth, yield and sieve. The doses of 600/500 and 900/800 kg ha-1 yr-1 N / K2O, the highest yield of the coffee. The installments of fertigation at two and eight times per month were higher in productivity. A higher effect of splitting the fertigation, on the effect of N and K2O in the coffee development variables (crown diameter and plant height). There was no effect of dose and fertigation parceling on rating sieve of coffee beans.

Keywords


Coffea arabica L.; nitrogen fertilization; potassium fertilization

Full Text:

PDF

References


ALLEN, R. G. et al. Crop evapotranspiration: guidelines for computing crop water requirements. Rome: FAO, 1998. 319 p. (Irrigation and Drainage Paper, 56).

BORTOLOTTO, R. P. et al. Nitrogen fertilizer (15N) leaching in a central pivot fertigated coffee crop. Revista Ceres, Viçosa, v. 59, n. 4, p. 466-475, 2012.

BRUNO, I. P. et al. Fertilizer nitrogen in fertigated coffee crop: absorption changes in plant compartments over time. Field Crops Research, Amsterdam, v. 124, n. 3, p. 369-377, 2011.

______. Nitrogen balance and fertigation use efficiency in a field coffee crop. Journal of Plant Nutrition, Philadelphia, v. 38, n. 13, p. 2055-2076, 2015.

COELHO, G. et al. Efeito de épocas de irrigação e de parcelamento de adubação sobre a produtividade do cafeeiro ‘Catuaí’.Ciência e Agrotecnologia,Lavras, v. 33, n. 1, p. 67-73, jan./fev. 2009.

CUSTÓDIO, A. A. de P.; GOMES, N. M.; LIMA, L. A. Efeito da irrigação sobre a classificação do café. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 27, n. 3, p. 391-701, 2007.

FERNANDES, A. L. T. et al. Avaliação do uso de fertilizantes organominerais e químicos na fertirrigação do cafeeiro irrigado por gotejamento. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v. 11, n. 2, p. 159-166, 2007.

GUERRA, A. F. et al. Sistema de produção de café irrigado: um novo enfoque.Irrigação & Tecnologia Moderna, Brasília, DF, v. 73, p. 52-61, 2007.

KARASAWA, S.; FARIA, M. A.; GUIMARÃES, R. J. Influência da irrigação e do parcelamento de fertirrigação sobre a produtividade, rendimento e qualidade do café (Coffea arabica L. cv. TOPÁZIO MG-1190). Ciência e Agrotecnologia, Lavras, p. 1427-1438, 2002. Edição especial.

LEITE JÚNIOR, M. C. R.; FARIA, M. A. Manejo da irrigação e da adubação do cafeeiro na sincronização do florescimento e na produtividade. Revista da Universidade Vale do Rio Verde, Três Corações, v. 14, n. 1, p. 505-518, 2016.

LIMA, L. C. et al. Crescimento e produtividade do cafeeiro irrigado, em função de diferentes fontes de nitrogênio. Coffee Science, Lavras, v. 11, n. 1, p. 97-107, 2016.

MANTOVANI, E. C. et al. Irrigação: princípios e métodos. Viçosa, MG: Ed. UFV, 2009. 355 p. MANTOVANI, E. C.; VICENTE, M. R. Manejo da Irrigação. In: SAKYIAMA, N. et al. (Ed.). Café arábica: do plantio à colheita. Viçosa, MG: Ed. UFV, 2015. p. 174-195.

NAZARENO, R. B. et al. Crescimento inicial do cafeeiro Rubi em resposta a doses de nitrogênio, fósforo e potássio e a regimes hídricos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 38, n. 8, p. 903-910, ago. 2003.

PEREIRA, L. S. et al. Crop evapotranspiration estimation with FAO56: past and future. Agricultural Water Management, Amsterdam, v. 147, p. 4-20,

RENA, A. B.; NACIF, A. P.; GUIMARÃES, P. T. G. Fenologia, produtividade análise econômica do cafeeiro em cultivos com diferentes densidades de plantio e doses de fertilizantes. In: ZAMBOLIM, L. (Ed.). Produção integrada de café. Viçosa, MG: Ed. UFV, 2003. p. 133-196.

REZENDE, R. et al. Initial growth of two coffee cultivars in different hydric regimes and fertigation dosages. Engenharia Agrícola, Jaboticabal, v. 30, n. 3, p. 447-458, 2010.

SANT’ANA, J. A. do V. Índice de área foliar, coeficiente de cultura e produtividade de cafeeiro fertirrigado. 2015. 144 f. Tese (Recursos Hídricos em Sistemas Agrícolas)-Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2015.

SANTINATO, R. A nutrição em dobro do cafeeiro no Oeste da Bahia. In: Associação de Agricultores e Irrigantes do Oeste da Bahia. 5º anuário de pesquisa da cafeicultura irrigada do oeste da Bahia. Barreiras, 2005. p. 50-54.

SOBREIRA, F. M. et al. Adubação nitrogenada e potássica de cafeeiro fertirrigado na fase de formação, em plantio adensado.Pesquisa Agropecuária Brasileira,Brasília, DF, v. 46, n. 1, p. 9-16, jan. 2011.

VENANCIO, L. P.; CUNHA, F. F.; MANTOVANI, E. C. Demanda hídrica do cafeeiro conilon irrigado por diferentes sistemas de irrigação. Revista Brasileira de Agricultura Irrigada, Fortaleza, v. 10, n. 4, p. 767-776, 2016.

VILELLA, W. M. da C.; FARIA, M. A. de. Crescimento do cafeeiro submetido a diferentes cinco lâminas de irrigação e três parcelamentos de adubação. Irriga, Botucatu, v. 8, n. 2, p. 168-177, 2003.




DOI: http://dx.doi.org/10.25186/cs.v13i1.1383

Refbacks

  • There are currently no refbacks.