Arabica coffee seedlings production in substrate composed by residue from grains drying process

Lorena Aparecida Merlo Meneghelli, Paola Alfonsa Vieira Lo Monaco, Ismail Ramalho Haddade, Caroline Merlo Meneghelli, Marcelo Rodrigo Krause, Gustavo Haddad Souza Vieira

Abstract


This study aimed to evaluate the use of “moinha” in the composition of an alternative substrate for the production of Arabica coffee plants, ‘Catuaí Vermelho’ IAC-99 cultivar. The experimental design was a completely randomized design with five treatments, that were four proportions of “moinha” (10, 20, 30 and 40% of the volume of the substrate mixed with the soil) and a control substrate (soil and manure in the proportion of 3: 1) on the arabica coffee seedlings. The variables evaluated were: number of leaves, plant height, shoot diameter, shoot and root dry matter, total dry matter and substrate electrical conductivity, all performed at 180 days after sowing. The increase in the concentration of “moinha” promotes the increase of electric conductivity in the substrates. Concentrations from 10% until 30% of “moinha” in the substrate composition can be used as an alternative to the use of substrate with bovine manure and without supply of nutrients via fertilizers. However, the concentration of 20% of “moinha” in the substrate composition promotes the highest values of number of leaves, shoot diameter and root dry matter.

Keywords


Coffea arabica; moinha; alternative substrate

References


BERILLI, S. S. et al. Utilização de lodo de curtume como substrato alternativo para produção de mudas de café Conilon. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 4, p. 472-479, 2014.

COGO, F. D. et al. Crescimento de mudas de diferentes cultivares de cafeeiro em função da fertilização orgânica do substrato. Enciclopédia Biosfera, Centro Científico Conhecer - Goiânia, v.7, n. 12, p. 1-9, 2011.

COSTA, L. A. M. et al. Avaliação de substratos para a produção de mudas de tomate e pepino. Revista Ceres, v. 60, n. 5, p. 675-682, 2013.

DARDENGO, M. C. J. D. et al. Crescimento e qualidade de mudas de café conilon produzidas em diferentes recipientes e níveis de sombreamento. Coffee Science, Lavras, v. 8, n. 4, p. 500-509 out./dez. 2013.

DIAS, D. R. et al. Management and utilization of wastes from coffee processing. In: SCHWAN, R. F.; FLEET, G. H. (Org.). Cocoa and coffee fermentations. Boca Raton: CRC Taylor & Francis, 2014. Cap 15, p. 376-382.

DIAS, R.; MELO, B. Proporção de material orgânico no substrato artificial para a produção de mudas de cafeeiro em tubetes. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 33, n. 1, p. 144-152, jan./fev., 2009.

DIAS, R. et al. Fontes e proporção de material orgânico para a produção de mudas de cafeeiro em tubetes. Ciência e Agrotecnologia, v. 33, n. 3, p. 758-764, 2009.

ESPÍNDULA, M. C.; PARTELLI, F. L. Vantagens do uso de clones no cultivo de cafeeiros canéfora (Conilon e Robusta). Embrapa Rondônia, Porto Velho, 2011, 19 p.

FARIA, F. H. S. et al. Efeito de parcelamento da fertirrigação com N e K e salinidade do solo no crescimento inicial de cultivares de cafeeiro. Irriga, Botucatu, v. 14, n. 2, p. 145-157, 2009.

FAVARIN, J. L. et al. Equações para a estimativa do índice de área foliar do cafeeiro. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v. 37, n. 6, p. 769-773, 2002.

HARTER, L. S. H. et al. Salinidade e desempenho fisiológico de sementes e plântulas de morango. Horticultura Brasileira, Brasília, v. 32, n. 1, p. 80-85, 2014.

KARASAWA, S. et al. Desenvolvimento de mudas de cafeeiro (Coffea arábica L.) irrigados com água salina. Engenharia Rural, Piracicaba, v. 14, n. único, p. 1-12, 2003.

MARANA, J. P. et al. Índices de qualidade e crescimento de mudas de café produzidas em tubetes. Ciência Rural, Santa Maria, v. 38, n. 1, p. 39-45, 2008.

MATIELLO, J. B. et al. Cultura do café no Brasil: manual de recomendações. Varginha: Fundação Prócafé, 2010. 542 p.

MATOS, A. T. Manual de análise de resíduos sólidos e águas residuárias. Viçosa: Editora UFV, 1ª ed., p. 149, 2015.

MENEGHELLI, C. M. et al. Resíduo da secagem dos grãos de café como substrato alternativo em mudas de café conilon. Coffee Science, Lavras, v. 11, n. 3, p. 330-335, jul./set. 2016.

NAVIA, D. P.; VELASCO, R. J.; HOYOS, J. L. Production and evaluation of ethanol from coffee processing by-products. Vitae, Medellín, v. 18, n. 3, p. 287-294, 2011.

NAZÁRIO, A. A. et al. Crescimento do cafeeiro conilon irrigado com água salina. Engenharia Ambiental, Espírito Santo do Pinhal, v. 7, n. 5, p. 178-195, 2010.

OLIVEIRA, J. R.; XAVIER, F. B.; DUARTE, N. F. Húmus de minhoca associado a composto orgânico para a produção de mudas de tomate. Revista Agrogeoambiental, Pouso Alegre, v. 5, n. 2, caderno II, p.79-86, 2013.

PRADO, M. A. C.; CAMPOS, C. M. M. Produção de biogás no tratamento dos efluentes líquidos do processamento de Coffe aarabica L. em reator anaeróbico UASB para o potencial aproveitamento na secagem do café. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 3, p. 938-947, May/June 2008.

SAEG. Sistema para Análises Estatísticas, Versão 9.1: Fundação Arthur Bernardes – UFV: Viçosa, 2007.

SALES JÚNIOR, S. G. Avaliação de variedades de café (Coffea arábica L.) no município de Barra do Choça, estado da Bahia. 2006. 96 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia)- Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, Vitória da Conquista, 2006.

SANTOS, H. G. et al. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 3 ed. rev. ampl. Brasília, DF: Embrapa, 2013.

SANTOS, M. R. et al. Produção de mudas de pimentão em substratos à base d vermicomposto. Bioscience Journal, v. 26, n. 4, p. 572-578, 2010.

SULTANA, N.; KEDA, T.; KASHEM, M. A. Effect of seawater on photosynthesis and dry matter accumulation in developing rice grains. Photosynthetica, Prague, v. 40, n. 1, p. 115-119, 2002.

VALLONE, H. S. et al. Diferentes recipientes e substratos na produção de mudas de cafeeiro. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 1, p. 55-60, jan./fev., 2010.




DOI: http://dx.doi.org/10.25186/cs.v12i3.1312

Refbacks

  • There are currently no refbacks.